Malo, malo se na nekom forumu, Facebook grupi, Twitteru ili drugdje pojavi pitanje kako najbolje prebaciti instalaciju WordPress-a s jednog mjesta na drugo. To drugo mjesto može biti drugi server, druga domena, druga poddomena, lokalna instalacija, ručno stvaranje staginga, itd. Jedan od mojih temeljnih kriterija je: ne koristiti nikakvu varijantu ručnog rada. Neki, posebno programeri, isključivo transferiraju instalaciju ručno. Ok, meni ne odgovara, a  kako izgleda ni većini korisnika koji nemaju dovoljno znanja, iskustva, a uz to ni živaca.

Isprobao sam niz postojećih alata, pluginova. Besplatnih i kupovnih PRO varijanti. Svi su apsolutno odradili posao. Neki sporije, neki brže, neki uz dodatni neki ručni rad, neki ne. Taj dodatni ručni rad se obično sastojao u korištenju FTP-a i ručnog prijenosa arhivske datoteke i/ili neke još PHP datoteke. U nekim slučajevima se na izvornu instalaciju postavlja jedan plugin, a na ciljnu neki drugi. Cijena mi nije bila primarna i presudna, ali ako može besplatno a da zadovoljava sve druge kriterije, onda je to prava stvar. U konačnici sam odabrao i stalno koristim plugin “WP Clone by WP Academy“. Moji kriteriji su bili: jednostavnost rada, potpuna automatizacija, minimalna manipulacija, pouzdanost i brzina. Naravno da je cijena (Free, 0 US$) dodani faktor koji ima svoju težinu, a i ne treba zanemariti brojnost zajednice koja koristi plugin (trenutno > 300.000 instalacija).

WP Clone by WP Academy i transfer WordPress instalacije

Postupak korištenja plugina “WP Clone by WP Academy” je vrlo jednostavan:

  1. Na postojeći (izvorni) WordPress treba instalirati i aktivirati “WP Clone by WP Academy”
  2. Na ciljni (novi) WordPress također instalirati i aktivirati isti plugin
  3. Na izvornoj instalaciji kliknuti “Create Backup” (Slika 1). Nakon nekog vremena, koliko je potrebno da se napravi backup, pojavi se poruka na kojoj se klikom napravi kopiranje URL backup datoteke (Slika 2).
  4. Tada se na novu instalaciju WordPress-a u pluginu “WP Clone by WP Academy“ u polje “Restore from URL” napravi Paste URL-a za backup datoteku. Označi se “I AGREE” i klikne na dugme “Restore from URL” (Slika 3).
  5. Nakon toga se pričeka dok se završi transfer i instalacija izvornog WordPress-a.
  6. Na kraju program traži da se potvrde “Stalne veze” (Permalink). Ako se to napravi tako da se klikne na link koji je ponudio WP Clone, procedura sama odlogira novu instalaciju i ponovno se logira. U stvari pojavi se login box u kojega treba upisati naziv administratora i njegovu lozinku sa izvorne instalacije. Postojeća instalacije je potpuno pregažena sa novom.

Nakon toga se može raditi na novoj instalaciji. Sve je isto kao i na izvornoj, osim što ne na novom mjestu.

WP Clone by WP Academy

WP Clone by WP Academy

WP Clone by WP Academy

Zdenko Adelsberger

Savjetnik, predavač i auditor za sustave upravljanja prema ISO i drugim normama (ERM, BCMS, ISMS, ITSMS, ITIL, QMS, EMS, OHSAS, BPM), programer, WordPress i DIVI fanatik, zaljubljenik u putovanja, muziku, fotografiju, slikarstvo, poeziju, i mnogo, mnogo još toga...

Pin It on Pinterest