U zadnjih nekoliko dana eksplodirali su napadi hakera pomoću WannaCry Ransomware, vrlo neugodnog malicioznog koda – softvera. Štete se već mjere u milionima US$. Ne može se naslutiti kada će se smanjiti napadi. Zato je pravo vrijeme, za neke ipak kasno, da se drže one narodne: bolje spriječiti nego liječiti. Ako se dogodi da vas napadne WannaCry Ransomware, u pravilu ste sami krivi. Zbog neznanja, neimanja sigurnosne kulture vezano za internet, ali i škrtosti zbog nedovoljne svijesti da se ipak treba u sigurnost nešto investirati.

Ransomware je vrsta malicioznog računalnog kôda koji u većoj ili manjoj mjeri ograničava pristup zaraženom računalu. Kako bi se ograničenje uklonilo, traži se od korisnika da plati otkupninu kriminalcima koji upravljaju Ransomware-om. Uobičajena cifra koju treba platiti je ekvivalent od 300 US$, ali nije pravilo. Može biti i znatno više.

Ransomware

Ransomware se najčešće širi kao trojanac, vrsta prikrivenog malvera. Najčešće se širi privitkom elektroničke pošte, ali sve češće i kao dio web stranica, tako da se računalo zarazi odabirom neke poveznice (često reklame), ali i samim posjetom web stranici.

Autori zlonamjernog softvera pokrenuli su drugu razinu zlonamjernog napada koji je uspio utjecati najmanje na 75.000 računala u 99 zemalja. Do sada, mnogi korisnici nisu odlučili platiti traženi iznos za Ransomware. Međutim, većina pogođenih osoba može početi plaćati iznos otkupnine ako smatraju da su pohranjeni podaci vrijedni traženog novca. Međutim, obično se preporuča ne plati traženi iznos, jer nema nikakvog jamstva da će podaci biti vraćeni u prvobitno stanje.

Kako ukloniti WannaCry Ransomware zlonamjerni softver iz računala?

Kaspersky nudi jedan alat koji može pomoći u uklanjanju WannaCry Ransomware iz računala.

Iako je ovaj najnoviji napad utjecao na niz privatnih tvrtki i usluga, ni drugi nisu ni na koji način imuni na ovu prijetnju. Zato je primjena prevencije neophodna da računalo ostane zaštićeno od WannaCry Ransomware. Neki od načina kojima se možete zaštititi računalo od Ransomware-a su prikazni dolje.

1. Odmah izradite sigurnosnu kopiju računala

Ulaganje u vanjski tvrdi disk i stvaranje redovitih sigurnosnih kopija pomoći će u zaštiti vaših podataka, u slučaju napada zlonamjernog softvera. Sigurnosno kopiranje podataka može vas poštediti od značajnog stresa, vremena i novca u slučaju kada se računalo ošteti.

Možete koristiti i besplatnu (ili plaćenu) Cloud uslugu i redovito prenositi najvažnije podatke i datoteke. Neke od besplatnih Cloud usluga koje se mogu koristiti su Google disk, Apple iCloud ili Dropbox. Na njima je je jednostavno spremanje i čuvanje vaših najvrjednijih podataka

2. Redovno ažurirajte Windows sa Microsoftovim najnovijim obnovama

Ovaj Ransomware proširio se zbog ranjivosti u Microsoft Windowsu, što je ranije iskorištavala američka nadglednička agencija NSA. Taj je alat od NSA, nažalost, objavljen je u travnju 2017., a sada ga koriste hakeri za WannaCry Ransomware.

Kao odgovor, Microsoft je objavio popravak ove ranjivosti koji mogu primijeniti oni koji su još uvijek nisu zaraženi sa WannaCry Ransomware.

3. Ažurirajte operativni sustav

Iako je Microsoft objavio popravak za ranjivost; Još uvijek ne znamo postoje li slične ranjivosti u OS-u. U tom slučaju, potrebno je ažurirati OS na najnoviju inačicu, po mogućnosti Windows 10, što je prije moguće.

4. Klonite se sumnjivih poruka e-pošte i web stranica

Poruke e-pošte s krađom identiteta nisu neuobičajene. Bilo koja e-pošta s vezama ili datotekama može omogućiti pristup zlonamjernom softveru vašem računalu, pa stoga držite oči otvorene i izbjegavajte takve e-poruke.

Ransomware također može zaraziti računala putem zlonamjernih web reklama ili instalacijom neprovjerenog softvera. Najbolja obrana u takvim slučajevima je izbjegavanje takvih web stranica ili softverskih veza jer mogu dovesti do instalacije zlonamjernog softvera ili Ransomware programa.

5. Koristite vatrozid (Firewall)

Korištenje vatrozida može zaustaviti Ransomware od ulaska u vaš sustav. Vatrozid štiti vaše mrežne komunikacije i osigurava da niti jedan sumnjivi ili neovlašteni program ne pristupa vašem računalu bez vašeg pristanka.

Potrebno je ažurirati softver vatrozida u svakom trenutku kako biste ostali sigurni od najnovijih oblika zlonamjernog softvera. Također, pobrinite se da ne odobravate nikakve sumnjive datoteke zaobilazeći vatrozid i unosite svoj sustav.

6. Nemojte platiti

Jedna stvar koju morate zapamtiti: plaćanje Ransomware ne jamči njegovo uklanjanje s računala. Davanje zahtjeva hakera i plaćanje iznosa otkupnine samo daje napadačima arsenal koji im je potreban za stvaranje i širenje više programa za otkupninu. Trebali biste umjesto toga pokušati obnoviti sigurnosnu kopiju prije infekcije vašeg računala. Ako sigurnosna kopija nije dostupna, no datoteke su važne za vas ili vašu tvrtku, potražite pomoć stručnjaka za računalo. Nemoj popustiti, nemojte platiti.

Ransomware

Zdenko Adelsberger

Savjetnik, predavač i auditor za sustave upravljanja prema ISO i drugim normama (ERM, BCMS, ISMS, ITSMS, ITIL, QMS, EMS, OHSAS, BPM), programer, WordPress i DIVI fanatik, zaljubljenik u putovanja, muziku, fotografiju, slikarstvo, poeziju, i mnogo, mnogo još toga...

Povezani tekstovi


Pin It on Pinterest