Prema ocjenama niza portala i korisnika, SiteGround je optimalni ili barem jedan od tri najbolje kompanije u svijetu za hostanje WordPress instalacija. Jedna dobra analiza ponude za hostanje iz januara 2017. godine ocjenila je SiteGround najboljim izborom. Cijeli tekst može se vidjeli ovdje.

Naravno da svako ocjenjivanje i usporedba raznih ponuditelja u sebi nosi određenu dozu subjektivizma. Bolje rečeno, odabir kriterija po kojima će se neki hostinzi uspoređivati može nekome dati prednost. Ta prednost ne mora biti značajna, ali ipak… Ja preko 15 godina koristim hosting usluge nekoliko domaćih providera koji se smatraju vodećim, nekoliko stranih, među kojima i 4 obično najpoznatija i od WordPressa preporučavani. Tijekom druge polovice 2016 godine sam sve svoje web stranice prebacio na WordPress i sve svoje domene stavio da se pokreću sa SiteGrounda. Moj odabir je osobni, za mene temeljen na osobnim iskustvima i nekim mojim prioritetima vezanim za tu problematiku.  Ostale providere sam trenutno napostio ne zato što su po nekom pitanju loši ili imam loše iskustvo, nego zato što mi je SiteGround izgledao optimalno rješenje. Mogu reći da se nisam prevario u procjeni. Tu ću pokušati pokazati ključne značajke zašto se odlučiti za SiteGround kao providera za hostanje WordPress instalacija. Uz to, ovaj tekst se odnosi samo na hosting uslugu, a ne i na Cloud Hosting i Enterprise Hosting koji su također u ponudi SiteGround.

Uz ponudu hostanja svih relevantnih CMS-ova i ostalih popularnih web aplikacija, SiteGround ima u ponudi specijalno oprimizirani hosing za WordPress s nizom funkcija i mogućnosti. Tri bitno različita nivoa hostanja WordPress stranica pruža mogućnost instalacija od malih do iznimno velikih. Tome su prilagođene i cijene, naravno. Reklo bi se za svaki džep ili, koliko para toliko muzike.

Ono što brine svakog ozbiljnog korisnika je kvaliteta podrške. Moje iskustvo je: praktično trenutno odgovaraju u bilo koje doba dana i noći. Uostalom, to se od najboljih i očekuje.

Ja koristim najveći paket GoGeek jer smatram njegove opcije i mogućnosti za mene bitnim. Prema cjeniku mjesečna naknada za taj paket iznosi 11.95 Eura. No to je samo za period prvog fakturiranja. To prvo fakturiranje se može uzeti za perio od 12, 24 ili 36 mjeseci. Za cijele te periode se plaća navedena cijena po mjesecu. Kada dođe na red druga faktura za produženje, cijena postaje duplo veća. Zato jedna topla preporuka: najbolje uzeti za 36 mjeseci.

SiteGround i važne mogućnosti

Standardne opcije su CDN, SSL, Staging, Cashing, Backup & restore Service, itd. Neke od tih opcija konkurencija ne nudi ili barem ne u tom cjenovnom razredu. Koje opcije i u kojem obimu su uključene zavisi koji se paket odabere.

Ja ću u nastavku u kratko opisati opcije koje su bitne za sigurnost, brzinu i razvoj, odnosno održavanje web stranice u kontekstu servera.

Staging je posebno interesanta. Na jedan klik postojeću stranicu se sprama u posebno područje i ta instalacija nema nikakve veze sa aktualnom. Na toj novoj instalaciji koja je privremena može se raditi bilo što, testirati, mijenjati i kada je sve gotovo, ako ste zadovoljni s rezultatom na jedan klik prebacuje se na pravu domenu. Staging omogućava jednostavno testiranja, promjene stranice na aktualnom serveru, ali izolirano od radne instalacije WordPressa.

SiteGround WordPress Hosting

SiteGround

Lokacije i tip servera

SiteGround ima svoje servere na tri kontinenta. Lokacije data centara su: Chicago USA, London UK, Amsterdam Netherlands, Milano Italy, Singapore. Pri naručivanju hostinga birate data centar. Logično, preporuka je odabrati onaj koji je najbliži vašoj ciljnoj populaciji korisnika. Ako se kasnije odlučite, možete promijeniti data centar na kojem će biti vaša instalacija, ali se to nešto plaća.

Za hostanje se koriste Nginx tehnologije web-poslužitelja kako bi se ubrzao rad statičkog sadržaja svih web stranica.  To je uključeno u sve pakete za hostanje. Uz to, za sve pakete jse koriste brzi SSD diskovi za spemanje datoteka i baza podataka, što omogućuju povećanje i do 1000x ulazno / izlaznih operacija u odnosu na obične diskove. Zbog toga SiteGround hostinzi spadaju u kategoriju onih najbržih.

Instalacija WordPress-a

Za instalaciju WordPressa se koristi dobro poznati Softaculous, komercijalna biblioteka skripti koja automatizira u potpunosti instalaciju i deinstalaciju web aplikacija na web server, kako komercijalnih i i onih otvorenog koda. Među njima je svakako i WordPress. jednostavnija instalacija se ne može ni zamisliti. Do Softaculousa se dolazi preko cPanela. Par klikova i to je to. Pri tome se od korisnika traži da odabere parametre:

 • protokol: http://, https://, http://www. ili https://www. Savjet: ako koristite besplatni SSL i besplatni CDN na SiteGroundu svakako odaberite protokol https://www.
 • domenu ili subdomenu na kojoj će se instalirati WordPress
 • direktorij unutar domene ili subdomene za instalaciju (ili prazno ako se instalira direktno u domenu ili subdomenu)
 • naziv stranice
 • opis stranice
 • mogućnost korištena instalacije kao multisite
 • ime i lozinka administratora (predlaže se neko koje zadovoljava savjete sigurnosti WordPressa)
 • administratorski e-mail
 • jezik stranice
 • opciona mogućnost instalacije pluginova Limit ‘Login Attempts’ (Loginizer) i ‘Contact Form’ by WPForms-lite
 • mogućnost vlastitog odabira naziva baze i prefiksa tablica u bazi

Nakon toga počinje instalacija koja traje vrlo kratko. Na e-mail se dobivaju podaci o izvršenoj instalaciji WordPressa. Kada se pogleda administratorska strana WordPressa tako instaliranog može se vidjeti da je automatski dodani slijedeći pluginovi: Aksimet, Hello Dolly, Jetpack, SG Optimizer koji sadrži SuperCacher, HTTPS konfigurator i PHP konfigurator.

Ako niste za domenu definirali PHP verziju automatski će se instalacija napraviti na PHP 5.6.30 (System Default). Međutim vrlo lako se može u bilo kojem trenutku birati i mijenjati verzija za PHP. Trenutno su u ponudi PHP verzije: 5.5.38, 5.6.30, 7.0.16 i 7.1.2. Naravno u okviru instalacije WordPressa dobijete i PHP 7.0 tester kompatibilnosti. Ja koristim PHP 7.1.2 i sve mi WordPressu radi bez problema.

SuperCacher

Za najpopularnije aplikacije – WordPress, Joomla i Drupal, SiteGround je napravio vlastiti caching mehanizam koji se temelji na Nginx reverse proxy tehnolohiji. To ubrzava dramatično izdržavanje dinamičkog sadržaja web stranice. SuperCacher također omogućuje da je web stranica optimizirana za brzine kroz memcached i Google page speed.

SuperCacher

SuperCacher je dobro usklađen sa CloudFlare CDN-om, a može koristiti u kombinaciji i sa drugim cache pluginovima. Ja sam ga kombiniram sa WP Rocket-om i to je više nego odlična kombinacija jer su međusobno potpuno kompatibili i dodatno optimizirani SuperCacher, WP Rocket i CloudFlare. No, probao sam i druge cache (besplate) pluginove i naravno, uvijek je radilo bez problema, istina ne uvijek s istim efektima.

SuperCacher je uključen u pakete GrowBig i GoGeek. U najjeftini paket StartUp SuperCacher nije uključen.

SSL – besplatan je za sve pakete

Trenutno se smatra da je web stranica koja ne koristi SSL protokol nesigurna. Google u svojim alatima za rangiranje stranica od 1.1.2017. forsira one koje koriste SSL, a destimulira kroz smanjenje ranga one stranice koje nemaju SSL. Siteground u svim svojim paketima nudi besplatni SSL Prednosti SSL certifikata kod SiteGRound-a:

 • besplatan
 • jednostavna instalacija
 • ne šalje se validacioni e-mail
 • ne treba statična IP adresa (to se dodatno plaća ako se želi)
 • svi glavni preglednici imaju oznaku povjerenja
 • automatsko obnavljanje

CloudFlare – besplatni CDN

Ono što je izuzetno korisno za brzinu stranica je i korištenje CDN-a. SiteGround u svim svojim paketima nudi besplatni CDN CloudFlare. Izuzetno dobar CDN. CloudFlare za SiteGround podržava SSL protokol, ali morate ga imati u formatu: https://www. Sve relevantne opcije CDN-a su uključene. Ako želite CloudFlare PRO, tada to nije besplatno, ali dodatne mogućnosti koje tada dobijete su relevantne samo za značajno velike WordPress instalacije.

Staging za promjena web stranice

SiteGround Staging alat je osmišljen kako bi omogućio WordPress i Joomla korisnicima jednostavan način modifikacije i funkcionalna testiranja na instalaciji koja je potpuno ista kao i radna, ali fizički odvojena. To je izuzetno važna opcija. Naravno, svi koji razvijaju ili održavaju web stranice znaju da nije uputno mijenjati ili provoditi neke eksperimente na radnoj (produkcijskoj) instalaciji weba koju posjećuju korisnici. U tu svrhu može se stvarati okruženje koje je nezavisno od stvarne instalacije, na nekoj subdomeni, folderu, lokalnom računalu ili kako god. Takvi pristupi su u redu, ali traže dosta ručnog rada i maksimalnu pažnju. Međutim, SiteGround Staging ima uključen u ponudu (samo za GoGeek paket) koji radi savršeno i nevjerojatno brzo, potpuno automatizirano. Dovoljno je u administratorskom dijelu (preko cPanela) kliknuti da se za neku instalaciju generira Staging kopija i postojeća instalacija se kopira u izolirani dio. Po toj kopiji možete raditi što vas volja. Ako su napravljene promjene prihvatljive i zadovoljavaju vas, klikom trenutnu instalaciju u Staging okruženju prebacujete u radno okruženje. Sve je potpuno automatizirano. To redovito koristim. Rijetko, samo sitnije intervencije radim na živoj instalaciji, a sve i malo ozbiljnije preko Staginga, zato što je automatizirano, brzo i sigurno.

Staging

 

GIT za razvoj

GIT je vrlo popularan i učinkovit open source sistem kontrole verzija sustava kontrole. On prati sadržaja kao što su datoteke i mape. Drugim riječima, Git je distribuirani sistem za upravljanje izvornim kôdom nastao 2005. godine iz nezadovoljstva postojećim rješenjima programera koji su radili razvoj pod Linux operacijskim sistemom.

U okviru GoGeek paketa za hosting možete povezati svoj račun s lokalnom instalacijom Git-a s nekoliko klikova zahvaljujući SG-GIT rješenjem. SG-GIT stvara spremište (Repozitorij) vaše web stranice, pa razvoj i implementacija postaju jednostavni bez velikog pritiska očivanja konzistentnosti i funkcionalnosti rješenja. Ova tehnologija je prvenstveno namijenjena onima koji se bave razvojem i kodiranjem

Git

Moje mišljenje – umjesto zaključka

Korištenjem SiteGround usluge za hostanje osobno sam vrlo zadovoljan. Razlozi su u sveukupnoj kvaliteti hostanja u čega uključujem sve od trenutka naručivanja, početka rada, podrške, dokumentiranosti, stabilnosti, sigurnosti i performasi. Uostalom i WordPress preporčava SiteGround za hostanje, između još nekoliko drugih.

Iz osobnog iskustva mogu reči da su sve specifikacije navedene na web stranici SiteGround-a takve, a što bi se drugačije i očekivalo od nekoga koga se smatra jednim od najboljih.

Zato s moje strane, ako želite izvanredno dobar hosting za svoje WordPress instalacije (ali i druge) razmislite i o opciji SiteGround. Ukoliko se odlučite, pogrešiti nećete.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti preko komentara, ili na na link SiteGround

 

Zdenko Adelsberger

Savjetnik, predavač i auditor za sustave upravljanja prema ISO i drugim normama (ERM, BCMS, ISMS, ITSMS, ITIL, QMS, EMS, OHSAS, BPM), programer, WordPress i DIVI fanatik, zaljubljenik u putovanja, muziku, fotografiju, slikarstvo, poeziju, i mnogo, mnogo još toga...

Pin It on Pinterest