Obično se kod traženja posla, između ostalih stvari, treba proći i intervju. Taj intervju bi trebao pružiti dodatna saznanja o tome da li kandidat za zaposlenje ispunjava i neka specifična znanja, vještine ili sposobnosti. U biti, za intervju se onaj koji ga provodi mora pripremiti i imati set odgovarajućih pitanja. Povremeno se pojavljuje i jedno od ‘najtežih’ pitanja, u stilu: “Koja je Vaša najveća slabost?”

Praksa pokazuje da takvo pitanje postavljaju kompanije koje ne znaju ispravno intervjuirati ljude, potencijalne kandidate. U svakom slučaju, neozbiljno i provokativno pitanje “Koja je Vaša najveća slabost?”, treba baš tako i shvaćati i držati se one uzrečice: kakvo pitanje, takav odgovor. Evo primjera za pet načina kako bi se moglo odgovori na besmisleno i uvredljivo pitanje:

“Koja je Vaša najveća slabost?”:

Odgovor 1: Tamna čokolada! A Vama?

Odgovor 2: Ima milijun stvari koje ne radim dobro – i nikad neću raditi dobro – kao što je igranje golfa i popravka automobila, pa se pokušavam staviti u situacije u kojima mogu raditi ono što činim dobro i volim raditi, kao npr. ‘Odnosi s javnošću’. (ako se zapošljava u odjelu ‘Odnosi s javnošću’)

Odgovor 3: Trenutno proučavam Excel, koji nikada prije nisam stvarno dobro znao. Koristio sam Excel tu i tamo, ali nikad nisam razumio sve funkcije. Tako sada učim kako izraditi ugniježđene proračunske tablice u programu Excel, kao i hrpu drugih stvari koje će biti praktične u sljedećem poslu!

Odgovor 4: Kad sam bio mlađi, često sam se opsjedao mojim slabostima. Pohađao sam tečajeve i čitao knjige kako bih pokušao ispraviti ono što sam mislio da su moji “nedostaci”. Sada sam usredotočen na poboljšanje onoga što znam da bih trebao raditi – predviđanje i stvaranje financijskih modela. Odlučio sam ulagati manje energije u stvari u kojima nikada neću biti dobar, poput grafičkog dizajna. (ako se zapošljava u financijskom odjelu)

Odgovor 5: Fasciniraju me trnoviti problemi koje srećem na poslu. Ponekad, dok ih duboko istražujem zbog nekog kompliciranog zadatka na poslu, na kratko moram prekinuti istraživanje. Ali mu se vraćam kada opet budem imao vremena.

U čemu je problem slabosti?

Svatko je dobar u nekoliko stvari i jako loš u mnogim drugim stvarima – uključujući milijune aktivnosti koje nikada nisu pokušane. U konačnici, zašto je uopće važno pratiti i brinuti o stvarima u kojima netko nije dobar? To je gubitak dragocjenog vremena i energije.

Moglo bi se reći, da onoga tko propituje vaše slabosti ne trebate u svom životu. Daleko su važniji ljudi u vašem životu koji cijene vaše sposobnosti, zalaganja i stavove nego koji traže vaše slabosti.

Izvor: https://www.forbes.com/

Zdenko Adelsberger

Savjetnik, predavač i auditor za sustave upravljanja prema ISO i drugim normama (ERM, BCMS, ISMS, ITSMS, ITIL, QMS, EMS, OHSAS, BPM), programer, WordPress i DIVI fanatik, zaljubljenik u putovanja, muziku, fotografiju, slikarstvo, poeziju, i mnogo, mnogo još toga...

Povezani tekstovi


Pin It on Pinterest