Nakon objavljivanja standarda ISO 31000:2009 postao je jedan od najrasprostranjenijih od svih ISO standarda. Razlog za to je s jedne strane podizanje opće o problemima neizvjesnosti u poslovanju, te s druge strane praktična vrijednost i upotrebljivost standarda. No, s vremenom se pokazale potrebe za poboljšanjem postojeće verzije, prvenstveno u smjeru potrebe još većeg pojednostavljenja u primjeni. Zbog toga se već neko vrijeme radi i priprema nova revizija. Trenutno je aktualna  ISO/DIS 31000: 2017 i ponuđena javnosti na diskusiju.

ISO 31000 Revizija 2017 ima jasniji cilj: olakšati i pojednostaviti primjenu korisnicima. ISO/DIS 31000: 2017 koristi običan jezik za definiranje osnova upravljanja rizikom. Zato se očekuje da će ga korisnici lakše razumjeti. Standard je za korisnika koncizan i razumljiviji. Kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije, odlučeno je da se terminologija ISO/DIS 31000: 2017 smanji na osnovne pojmove koji su usko povezani s upravljanjem rizikom, što se pojavljuje u ISO Guide 73 – Risk management – Rječnik. Važan aspekt napretka unutar standarda je vrijednost ljudskih i kulturnih elemenata, što olakšava postizanje ciljeva organizacije. Ipak, glavni cilj postavljen standardom ISO 31000 ostaje isti – integrirati upravljanje rizikom u strateški i operativni sustav upravljanja.

Važno je napomenuti da je većina članova odobrila ISO/DIS 31000:2017. Sljedeći sastanak održat će se u Sunnyvaleu u Kaliforniji od 10. srpnja do 14. srpnja.

Pojednostavljenje i lakše razumijevanje

Carlos Horna Vallejos, član odbora ISO/TC 262, izjavio je: “Po mom mišljenju, glavna promjena je jednostavnost i jednostavnije razumijevanje riječi kako bi se proširila upotreba standarda. Imamo nove upravljačke sustave s naglaskom na upravljanje rizicima (svi ISO zahtjevi), veći utjecaj na GRC (Governance, Risk management and Compliance) i sukladnost. Ovaj standard će nam pomoći da razumijemo kako se nositi s neizvjesnošću kako bismo adekvatno riješili rizike (pozitivni, negativni ili oboje) za ostvarenje naših ciljeva.”

Namjere nove revizije se mogu odmah uočiti ako se pogleda grafička interpretacija principa, okvira i procesa, što se vidi na slici. U usporedbi sa starom revizijom iz 2009 godine može se uočiti pojednostavljenje i lakše razumijevanje.

KVALiS

 

Izvor: 8th issue of PECB Insights Magazine

 

Zdenko Adelsberger

Savjetnik, predavač i auditor za sustave upravljanja prema ISO i drugim normama (ERM, BCMS, ISMS, ITSMS, ITIL, QMS, EMS, OHSAS, BPM), programer, WordPress i DIVI fanatik, zaljubljenik u putovanja, muziku, fotografiju, slikarstvo, poeziju, i mnogo, mnogo još toga...

Povezani tekstovi


Pin It on Pinterest