Divi Theme with BuilderTko god pokuša raditi sa WordPress-om, jedan od prvih problema je odabir prave teme za web stranicu. To uopće nije lagan posao s obzirom da je u ponudi na tisuće besplatnih i tema koje se kupuju. Što od toga odabrati? Odabir teme je u rangu strateške odluke. Nije praktično svaki čas mijenjati temu. Zato odabir treba biti pravi i po mogućnosti konačan. Zato pitanje „Kako pronaći savršenu temu?“ nije besmisleno i trebalo bi nastojati doći do takve teme.

Ovdje neću govoriti o svom putu pronalaženja „savršene“ teme za mene, već mom konačnom odabiru. Pri tome naglašavam: to je moj odabir koji je uvjetovan između ostalog i mojim prioritetima koje tema mora (treba) imati, te mog osobnog angažmana oko uređivanja WordPress stranica. Moj prijedlog nikako nema vrijednost apsolutne točnosti, kao ni prijedlozi drugih koji imaju svoje odabire. Ono što ću ovdje napraviti je opis teme koja zadovoljava sve moje kriterije i prioritete i koju koristim u svim svojim WordPress instalacijama. Ta je DIVI tema.

DIVI tema je proizvod kompanije Elegant Themes. Nije besplatna i dobiva se u Subscription paketu za 89 US$ (za godišnji pristup) ili 249 US$ (za cjeloživotni pristup). U paket su uključeni: sve teme (među njima i DIVI), svi pluginovi, 12 mjeseci Update, Premium podrška, korištenje na neograničenom broju web instalacija WordPress-a. Iz mog iskustva, svaki utrošeni dolar se isplatio.

Pogledajte u nastavku mali pregled teme DIVI gdje ću uz slike ekrana pokušati dočarati kako mogućnosti, tako i veliku fleksibilnost u korištenju teme DIVI. Moći ćete vidjeti kako funkcionira ova nevjerojatno moćna tema.

Što je to jedinstveno kod DIVI teme?

Divi je osmišljena tako da čak i ljudi bez znanja i vještina kodiranja mogu napraviti vrhunsku web stranicu. U pravilu, glavno ograničenje su mašta i kreativnost autora stranice.

Tema je višenamjenska i vrlo prilagodljiva. Ona dolazi u paketu s nizom unaprijed izrađenih predložaka. Ako želite, možete koristiti vrlo fleksibilni Divi Builder za stvaranje jedinstvenih izgleda za svoje postove i stranice.

Divi također u potpunosti koristiti WordPress Customizer, tako da možete lako prilagoditi svoju web stranicu, kao i pojedinačne module koje ćete koristiti na stranici (više o tome kasnije!).

Ako se bavite optimizacijom konverzije, svidjet će vam da Divi tema koja uključuje moćne alate za A/B testiranje nazvane Divi Leads. Taj Divi Leads omogućuje A/B testiranje svakog korištenog elementa u okviru Divi stranice. Time se mogu značajno poboljšati, optimizirati performace web stranice.

Iako takve stvari možete dobiti i u drugim temama korištenjem vanjskih dodataka, Divi je tako moćan, jer sve to zajedno donosi u jednom jednostavnom integriranom okruženju.

Kakve se vrste web stranica mogu raditi s Divi temom?

Kao što je već rečeno, Divi je višenamjenska tema. To znači da se može koristiti za gotovo bilo koju vrstu web stranice. Na primjer, mogu se napraviti:

 • Male poslovne web stranice
 • Web stranice osobnog portfelja
 • Blogovi
 • Stranice za prodaju
 • Landing stranice
 • Itd.

Možete napraviti eCommerce stranicu podržanu pomoću WooCommerce! Divi je doista višenamjenska tema.

Na primjer, ova web stranica je napravljena korištenjem Divi teme:

Divi Page

Također i ova:

Divi Page

Želim reći… Divi tema je u stanju da se nosi sa gotovo svime što želite s njom napraviti!

Ovo je sve o Divi Builder-u…

Ako pitate Divi korisnika što čini Divi temu tako moćnom, njihov prvi odgovor će gotovo uvijek biti: Divi Builder! Istina, Divi Builder je ono što omogućuje stvaranje složenih projekata, bez potrebe da znate kodirati. Bez njega, morali bi kopati u PHP-u i CSS-u. A budimo iskreni – tko ima vremena za to? Pored toga, to znanje kodiranja PHP-a i CSS-a dovoljno kvalitetno imaju samo profesionalci. A koliko je takvih?

Pomoću Divi Builder-a, možete napraviti željeni izgled korištenjem tzv. modula. Na primjer, ako želite dodati tablicu cijena, dovoljno je da samo povučete modul ‘Pricing Tables’.

Divi Theme

Uređivanje stranice u pozadini ili frontalno

Normalno, kada se odlučite izrađivati WordPress stranice, možete to uraditi frontalno (Frontend) ili u pozadini (Backend). Evo što ti pojmovi znače:

 • Backend uređivanje – povlačite apstraktne kutije okolo i one predstavljaju raspoređene reprezentante elemente stranice. To je lako organizirati, ali se zapravo ne može vidjeti tog trenutka kako će u konačnici izgledati. U tu svrhu možete kliknuti na ikonu Preview.
 • Frontend uređivanje – prilikom uređivanja stranice, vidjet ćete upravo onako kao što će izgledati na stranici. Svi vizualni elementi pojavljuju se i prikazuju kako će biti u konačnici. Možete vizualizirati točno kako želite i efekte odmah gledati na ekranu. Ne treba klikati dugme Preview.

U Divi 3.x, možete odlučiti koje uređivanje ćete odabrati: Frontend ili Backend. Ako želite lako možete prelaziti iz jednog u drugo.

Divi Theme

Iskreno, imati mogućnost prebacivanja između Frontend i Backend načina rada nudi najbolje od oba svijeta. U početku, neposredno nakon nadogradnje na verziju Divi 3.0 više sam radio u Backend uređivanju zbog navike, a sada u glavnom koristim Frontend. U stvari, obično postavim osnovni izgled stranice u Backend modu. Tada obično pređem u Frontend mod i koristim vizualni editor. U tom slučaju odmah vidim učinak bilo kakve promjene kada ju napravim na stranici.

Koje elemente nudi Divi Builder?

Divi trenutno uključuje 37 različitih elemenata (koji se nazivaju moduli). To daje veliku fleksibilnost za stvaranje postova i stranica. Osim osnovnih elemenata kao što su dugmad, zaglavlja, tekst, itd. Divi također uključuje specifične module za:

 • Kontakt forme
 • Cijene tablice
 • Svjedočanstva
 • Odbrojavanjem
 • Portfelji
 • i još puno toga!

Divi Theme with Builder

Što se tiče izrade stranica, Divi Builder sa setom svojih modula ide u korak sa svim drugim Premium Builderima koji se nalaze u ponudi WordPress svijeta.

Rad s Divi Builder-om

Pogledajmo sada malo detaljnije kako se koristi Divi Builder za izradu stranica.

Pri izradi novog posta ili stranice, prva stvar koju bi trebalo napraviti je postaviti osnovni izgled:

Divi Theme with Builder

Možete premještati sidebar po stranici ili odabrati punu širinu bez sidebara.

Zatim, možete skočiti u Divi Builder klikom na dugme:

Divi Theme with Builder

Prvo, ubacite neke stupce. To je u osnovi vaša želja kako želite da vaše površina bude podijeljena. Ako želite postaviti punu širinu, možete jednostavno koristiti jedan stupac. No, ako želite podijeliti stranicu na pola, možete odabrati dva ili više stupaca:

Divi Theme with Builder

Također možete postaviti da kolone zauzimaju različite širine. Dakle, jedan stupac može biti i do 70% stranice, ostavljajući 30% na drugi stupac.

Također možete dodati retke, ako želite koristiti različito poravnanje stupca na istoj stranici.

Nakon što se postave željeni stupci, može se započeti sa dodavanjem modula. Stupci i redovi definiraju izgled, a moduli zapravo dodaju određeni sadržaj:

Divi Theme with Builder

Na primjer, možete dodati modul Button. To će izgledati kao na slici dolje ako koristite Backend editor:

Divi Theme with Builder

Ako se prebacite na Frontend vizualni editor izgledat će kao dolje:

Divi Theme with Builder

Kao i za većinu Buildera za stranice, moglo bi potrajati neko vrijeme da se naviknete na Divi Builder. No, jednom kada shvatite način rada, možete apsolutno stvarati nevjerojatno složene rasporede bez potrebe bilo kakvog znanja programiranja.

Jednostavno korištenje Undo/Redo

Jedna od velikih stvari kod Divi teme je jednostavna Undo/Redo funkcionalnost. Ako ste ikada koristili Microsoft Word, vjerojatno ste ljubitelj poništavanja i vraćanja promjene.

Točno istu stvar možete napraviti i u Divi temi. Ako pogriješite, možete odmah poništiti tu promjenu. Na donjoj slici su strelicama prikazana dugmad za Undo/Redo:

Divi Theme with Builder

To je mala stvar, ali velika za produktivnost.

Adaptivna tema (Responsive Layouts)

Druga velika stvar kod Divi teme je da vam omogućuje stvaranje adaptivnih izgleda. To znači da će stranica pored toga što lijepo izgleda biti i potpuno adaptivna (Responsive) i automatski pogodna za desktop računala, tablete i pametne mobitele.

No, sada jedna potpuno veličanstvena stvar:

Možete odabrati prikazati određene module za pojedine uređaje. Na primjer, pretpostavimo da imate video koji zauzima puno prostora. Dobro odgovara da se prikaže na desktop računalu, ali ne i na mobilnom uređaju.

Da biste to postigli, sve što trebate učiniti je označiti potvrdni okvir (Check box) u Divi Builder-u te time onemogućiti određeni modul za mobilne uređaje:

Divi Theme with Builder

Ta značajka jednostavno omogućuje izradu stranica posebno prilagođenih za pojedine platforme.

Izgled pune širine za Landing stranice

Ovo je problem za većinu Buildera:

Većina tih Buildera samo obrađuju sadržaj i izgled stranice unutar okvira već neke postojeće teme. To znači da možete uređivati tijelo stranice, ali ćete i dalje imati standardno zaglavlje i bočnu traku vaše teme.

To je u redu za većinu stranica, ali je nepraktično ako vam ikada trebati stvoriti namjenske odredišne (Landing) stranice.

Jedna od glavnih prednosti Divi teme je da vam omogućuje da napravite stranicu na potpuno praznoj površini. Bez zadanog zaglavlja. Bez sidebara. Ne podnožja (Footer).

Sve što trebate učiniti je odabrati predložak prazne stranice:

Divi Theme with Builder

Tada, možete kreirati vašu stranicu koristeći 100% prazni predložak:

Divi Theme with Builder

Čuvanje napravljenog izgleda u biblioteci Builder-a

Ovo je posljednji detalj kojeg ću pokazati u ovom prikazu o Divi Builder-u!

Ako pravite stranicu, kao što je i većina napravljenih, vjerojatno ćete željeti neki svoj napravljeni izgled koristiti na više stranica.

Da bi se izbjegla potrebe višestrukog rada istih stvari, Divi omogućuje spremanje rasporeda u Divi biblioteku:

Divi Theme with Builder

Nakon toga možete taj izgled postaviti i da bude na nekoj drugoj stranici:

Divi Theme with Builder

Ta značajka apsolutno štedi vrijeme.

Panel za podešavanje teme je prava radost korištenja

Ok, Divi Builder je lako obožavati. Ali kako je s ostalim opcijama teme?

Prije svega, stranica za podešavanja opcija Divi teme izuzetno je jednostavna za korištenje. Dobro je osmišljena i omogućuje brzo postavljanje osnovnog stila, navigaciju, izgled i SEO opcije. Također se mogu lako dodati AdSense oglasi na stranicu:

Divi Theme with Builder

U opcijama Divi teme omogućeno je lagano dodavanje dijelova koda i CSS-a za neka osobna podešavanja. Nema posebne potrebe za postavljanje Child teme!

Veličanstvena upotreba WordPress uređivača

Divi se ne oslanja samo na svoje postavke opcija teme. Može se koristiti i WordPress uređivač (Customizer) stila u stvarnom vremenu.

Korištenje prilagodnika preko statičkog izbornik je velika prednost, jer se mogu napraviti promjene putem poznatog WordPress WYSIWYG sučelja.

Općenito o dizajniranju teme

Prije svega, Divi omogućuje korištenje WYSIWYG prilagodnika stila web stranice. Mogu se podesiti:

 • Izgled
 • Fontovi
 • Boje
 • Pozadinske slike
 • i puno više.

Divi Theme with Builder

Mogu se čak koristiti za prilagodbu jedinstvene postavke za mobilnu verziju svoje stranice. Do sada nisam vidio neku drugu temu da to dozvoljava!

Divi Theme with Builder

Prilagodba modula

Divi se ne zaustavlja na općem stiliziranju teme. Sjetite se onih modula iz Divi Builder-a? Da, možete ih prilagoditi kako će stvarno izgledati za vas prilagodnika!

Na primjer, ako ste htjeli promijeniti zadani stil za modul ‘Pricing Table’, treba otići na Divi → Module Customizer. Tamo se možete promijeniti stil za bilo koji od postojećih modula:

Divi Theme with Builder

Kliknite na opciju ‘Pricing Table’ i promijenite za taj modul npr. font.

Pokušavam ponovno reći ovo:

Divi tema vam daje nevjerojatnu količinu kontrole nad izgledom vaše web stranice, bez potrebe da znate jednu liniju koda.

Jednostavno A/B testiranje s Divi Leads

Ako ste zainteresirani za marketing, vjerojatno uvijek pokušavate poboljšati web stranice. Divi tema omogućuje A/B test gotovo svih modula na web stranici pomoću nečega što se zove Divi Leads. (Napomena: A/B test ili ‘split-test’ je metoda usporedbe dvije verzije web stranice, jedna u odnosu na drugu, kako bi se utvrdilo koja je uspješnija).

Nakon što aktivirate split-testiranje, bit ćete u mogućnosti lako A/B testom odabirati pravo rješenje za modul koji se dodao preko Divi Builder-a:

Divi Theme with Builder

Niste ograničeni samo na dvije opcije! Također možete koristiti Divi Leads za pokretanje multivarijatnog testiranja.

Iako ima nezavisnih dodataka koji vam mogu pomoći kod A/B testiranja WordPress stranice, niti su tako dobro integrirani kao ovi u Divi Leads.

Predefinirani predlošci će vam pomoći da uštedite vrijeme

Stvaranje nekog izgleda stranice od nule može osjetiti i zahtjevan posao. Zato Divi uključuje niz predefiniranih predložaka (Premade Layouts) u Builder-u. Dakle, umjesto da počnete od praznog ekrana prilikom izrade nove stranice, možete jednostavno odabrati neki od postojećih izgleda i prilagoditi ga kako bi odgovarao vašim potrebama.

Kad god radili novu stranicu ili post, vi ćete imati pristup svim tim predefiniranim predlošcima:

Divi Theme with Builder

I kao što sam spomenuo gore, uvijek možete koristiti svoje vlastite predloške koje ste spremili u biblioteku.

Odlična baza znanja i podrška

Druga velika stvar je da Divi ima ogromnu bazu znanja za podršku. Ne samo da je Elegant Themes stvorio veliku bazu znanja ispunjenu video tutorialima i detaljnim uputama, oni također objavljuju članke na svom blogu osmišljenim kako bi vam pomogli da bolje iskoristite Divi:

Divi Theme with Builder

A ako ni to nije dovoljno, postoji veliki broj drugih web stranica namjenski posvećenih DIVI temi sa bezbroj tutora.

Jeste li osuđeni da zauvijek koristite Divi Temu?
Zajednička kritika za Divi je bila da vas Divi Builder “zaključa” na korištenje Divi teme zauvijek. To je zato što Divi Builder koristi kratke kodove (ShortCodes) za izgradnju stranice. To i nije tako loša kritika, ali i onako nije više bitna…

Elegant Themes je slušao korisnike i napravio ključne promjene za ublažavanje problema. Zato sada možete koristiti Divi Builder kao samostalan dodatak bilo kojoj temi.

Iako ćete morati i dalje koristiti plugin Divi Builder, možete slobodno mijenjati teme kad god želite, bez straha od razbijanja postojećih stranica. Divi više nije lock-in tema.

Divi Tema: moj zaključak

Divi tema je izuzetno popularna s razlogom. Može ju koristiti svatko, bez obzira na vještine dizajna, te tako stvarati prekrasne web stranice.

Ako želite iskoristiti moć WordPress i stvarati jedinstvene, lijepe i funkcionalne web stranice, svakako bi trebali apsolutno razmisliti o korištenju Divi teme.

Dobit ćete moćnu temu, višenamjensku, kao i veliku bazu za podršku ako vam zatreba pomoć oko bilo čega.

Jedna od najbolje optimiziranih Google Adsense i SEO WordPress tema za blogove s mogućnosti direktnog povezivanja na Google Analytics bez dodatnih pluginova.

Direktno, bez pluginova se veže na sve relavantne socijalne mreže, e-mail marketing (npr. Mailchimp).

I… toliko toga, da je teško sve odjenom nabrojati…

Na kraju, apsolutna preporuka za upotrebu Divi teme.

Nadam se da ovaj moj pregled za Divi temu pokrivena vaša ključna pitanja. Ali, ako i dalje trebate više informacija, nemojte se ustručavati pitati u komentarima!

 

Izvor: https://www.begindot.com/, https://www.elegantthemes.com/

 

Zdenko Adelsberger

Savjetnik, predavač i auditor za sustave upravljanja prema ISO i drugim normama (ERM, BCMS, ISMS, ITSMS, ITIL, QMS, EMS, OHSAS, BPM), programer, WordPress i DIVI fanatik, zaljubljenik u putovanja, muziku, fotografiju, slikarstvo, poeziju, i mnogo, mnogo još toga...

Pin It on Pinterest